Izvedena taktička vežba Rečne flotile

Pripadnici Rečne flotile Kopnene vojske danas su u okolini Titela, na reci Tisi, izveli taktičku vežbu u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, u sklopu koje su prikazali taktičke radnje i postupke rečnih jedinica Vojske Srbije na sprečavanju prodora neprijateljskih rečnih snaga u dubinu svog rasporeda odbranom plovnog puta.

Ovo je treća od osam vežbi koje se održavaju u sklopu Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, na lokacijama širom Srbije.

Vežbi su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović sa saradnicima, predsednik opštine Titel gospodin Dragan Božić, načelnik Južnobačkog upravnog okruga gospodin Milan Novaković, bivši pripadnici jedinice i predstavnici boračkih udruženja sa teritorije razmeštaja Rečne flotile.

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, obratio se vežbajućem sastavu i preneo čestitke načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, na dosadašnjim rezultatima koje su ostvarili pripadnici Rečne flotile na pripremi i izvođenju vežbe.

Učesnici vežbe su veštim manevrisanjem plovnih objekata, uz sadejstvo sa lovačko-bombarderskom avijacijom izvršili taktičke radnje u vezi sa blokadom i kontrolom plovnog puta u cilju sprečavanja prodora neprijateljskih rečnih snaga u dubinu rasporeda sopstvenih jedinica. Zatim je izvedeno desantiranje i uspostavljanje skelskog mesta prelaza sopstvenih snaga, uz zaštitu, koju su pružali strojevi brodova Rečne flotile. Za vreme vežbe, gosti i rukovodstvo vežbe su ukrcani na brod posebne namene „Kozara“, komandni brod Rečne flotile, odakle je rukovodstvo vežbe, pod komandom kapetana fregate Darka Stričića, zastupnika komandanta Rečne flotile, vršilo komandovanje snagama na vežbi.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, u organizaciji Kopnene vojske Vojske Srbije, na osam lokacija širom Republike Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom, u cilju provere operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Republike Srbije.

Izvor: Vojska Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *