Katarine pobednice Ćiriličke pismenosti

Katarina Kovačević, učenica 8-1 OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka i Katarina Samardžić učenica IV 3 Ekonomske škole „Nada Dimić“ iz Zemuna su sveukupne pobednice za osnovne i srednje škole 16. Smotre ćiriličke pismenosti koja se održava pri Narodnoj biblioteci „Stojan Trumić“ Titel.

katarina kovacevic smotra cirilicke pismenosti titel
Katarina Kovačević, učenica 8-1 OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka
katarina samardzic smotra cirilicke pismenosti titel
Katarina Samardžić učenica IV 3 Ekonomske škole „Nada Dimić“ iz Zemuna

Na Smotri je učestvovala 51. osnovna i srednja škola iz Srbije i Republike Srpske.

– Tragom naših solunskih misionara, i sa njihovom prisutnošću u svakom napisanom slovu nastavljamo borbu za svoje pismo, uz veliku zahvalnost i dvojici braće za istrajnost u njihovoj borbi za slovensko pismo i uz ogromno poštovanje za neizmerna stradanja kroz koje su prošli tokom te borbe, naglasio je, obraćajući se prisutnim, Goran Popović, direktor biblioteke.

16 smotra cirilicke pismenosti biblioteka titel
Goran Popović, direktor Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ Titel

Osvećenje žita i lomljenje slavskog kolača sa ovogodišnjim kumom, Ljubom Panićem direktorom JKP „Komunalac“, obavio je paroh ločki Daniel Kobiljski koji je biranim rečima govorio o učiteljima i prosvetititeljima slovenskim Ćirilu i Metodiju i njihovim naslednicima Klimentu, Naumu, Gorazdu, Savi…

Gost ovogodišnje Smotre ćirilčke pismenosti bio je Branko Stevanović, književnik iz Beograda, koji je naglasio da su u centru današnjeg događaja pametna deca. Podsetio je da su u maju rođeni veliki pesnici Desanka Maksimović i Aleksa Šantić i da je 200 godina od pojavljivanja prvog Vukovog Rečnika. Stevanović je podelio i nagrade pobednicima ovogodišnje Smotre.

Rezultate Konkursa 16. Smotre ćiriličke pismenosti možete videti ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *