Ljubica Arsić gostovala u titelskoj biblioteci

Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ Titel bila je domaćin beogradskoj književnici Ljubici Arsić.

– Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Profesor je srpskog jezika i književnosti u muzičkoj školi Mokranjac.U književnosti je debitovala zbirkom priča „Prst u meso“ 1984. godine. Objavila je preko deset knjiga priča i romana i priredila više antologija savremene svetske i domaće priče. U izdavačkoj kući „Laguna“ priredila je više antologija savremene tematske svetske priče i pokrenula nekoliko zapaženih edicija, istakao je Goran Popović, direktor Biblioteke, predstavljajući umetnicu.

Arsićka je prevođena je na francuski, nemački, grčki i ukrajinski jezik i zastupljena u stranim antologijama srpskih pisaca.Kao književnica preferira kratku, efektnu, često i šokantnu priču, a u romanima tematizuje položaj žene u svetu, pitanja identiteta, porodičnih odnosa i ljubavi, ne libeći se da o erotici piše otvoreno, duhovito rušeći tabue i razobličujući predrasude. Napisale je romane „Čuvari kazačke ivice“, „Ikona“, „Mango“ i „Rajska vrata“, više zbirki priča i priredila više antologija. Za svoje knjige dobila je brojne nagrade: „Borislav Pekić“ i nagrada „Isidorinim stazama“ za roman „Ikona“, nagrada Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ za priče „Cipele buvine boje“, „Laza Kostić“ i nagrada „Žensko pero“ za priče „Tigrastija od tigra“, „Andrićeva nagrada“ za priče „Maco, da l’ me voliš“. Za roman „Rajska vrata“ dobila je nagradu „Stevan Sremac“ za 2015. godinu i bila u najužem izboru za Ninovu nagradu.

– Ja sam sakupila 201 rečenicu, 201 priču, i za tu knjigu sam dobila jednu za mene zaista vrednu nagradu, to je Andrićeva nagrada koja pokazuje da se ja osećam dobro i u toj kratkoj priči, da sam u stanju da tu priču ispričam. U toj knjizi ponovo sam se vratila na Lazu Lazarevića, negde me je on opet „pogodio“ i napravila sam neku vrstu zamišljenog epiloga ovog davno završenog romana, istakla je Ljubica Arsić i prisetila se da je u detinjstvu provodila vreme u Titelu kod bake, učiteljice Julijane Tomić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *