Lok, Vilovo, Šajkaš, Gardinovci i Mošorin obeležili 79-godišnjicu Racije

Racija u južnoj Bačkoj naziv je za stravično stradanje civilnog stanovništvom južne Bačke, tokom januara 1942.

Zločine na, pretežno Srbima i Jevrejima, izvršili su pripadnici oružanih snaga i vojske Kraljevine Mađarske tokom okupacije Bačke.

Racija je sprovedena u naseljima Šajkaške na Božić. Tim povodom danas su u Vilovu, Gardinovcima, Mošorinu, Šajkašu i Loku održani pomeni žrtvama racije u pravoslavnim hramovima. Nakon toga položeni su venci na spomen obeležja u svima mestima.

Pomen 210 žrtava racije u Mošorinu održan je u Gornjoj crkvi. Zatim su Milan Micić, generalni sekretar Matice Srpske i Dragan Božić, predsednik opštine Titel i predstanici Mesne zajednica Mošorin položili vence na Spomen obeležje „Bunar“ na mesto gde je stradala većina nevinih mošorinskih žrtava. Micić i Božić su prisutne podsetili na stradanje nevinih civilnih žrtava.

U Vilovu je pre 79 godina stradala 71 žrtva. U ime Pokrajinske vlade venac je na spomen obeležje položio Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama koji je podsetio na istorijske okolnosti stradanja nevinog civilnog stanovništva. Ispred opštine Titel, venac je položio Dragan Božić, predsednik opštine Titel koji je naglasio da treba praštati, ali se ne sme zaboraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *