Mala enciklopedija Titela i Šajkaške

Mala enciklopedija Titela i Šajkaške biće predstavljena rečima Lazara Čurčića, Titeljana, velikog poznavaoca i Titela i Šajkaške oblasti.

laza curcic moj titel

Lazar Čurčić, iako ima 92 godine i danas intenzivno radi, što je naglasio prilikom obraćanja prisutnima nakon dodele Novembarske povelje za 2018. godine u Titelu. Tokom svog dugogodišnjeg aktivnog rada, ostvario je kapitalne rezultate na polju otkrivanja, prikupljanja, evidentiranja, opisa i popularizacije rukopisnih i starih srpskih štampanih knjiga i listova i objavio veliki broj radova iz istorije srpskih knjiga, književnosti i kulture od srednjeg veka do polovine 19. veka. U njegovom obimnom i izuzetno vrednom istraživačkom radu nalaze se brojni tekstovi posvećeni istoriji Šajkaške oblasti i Titela.

Na njegovu inicijativu: izlazile su novine Titelski letopis, osnovano je Društvo prijatelja Titela, počeo je da izlazi Godišnjak Narodne biblioteke Stojan Trumić. Organizovao je gostovanje akademika, univerzitetskih profesora, naučne skupove, obeležavanje značajnih jubileja vezanih za Titel, njegova naselja i Šajkašku oblast.

Brojni su objavljeni radovi Lazara Čurčića, 74 dela u 131 publikaciji i 330 bibliotečkih fondova.

Lazar Čurčić je najveći živi srpski bibliotekar koji je za zasluge u bibliotekarstvu stekao i nacionalnu penziju, a ovih dana biće mu uručena velika nagrada Biblioteke Matice srpske Zlatna knjiga za 2019. godinu.

Za portal Moj Titel velika je čast i beskrajna zahvalnost što će takav stručnjak, bibliolog i istoričar srpske knjige, književnosti i kulture govoriti o istoriji Titela i Šajkaške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *