Marija Savin u biblioteci u Titelu

Izuzetno lepu, bogatu detaljima, priču, sa brojnim fotografijama, o Kubi i životu u ovoj zemlji, ispričala je večeras Marija Savin u Narodnoj biblioteci „Stojan Trumić“ Titel, predstavljajući svoju knjigu – putopis „Kuba-Tirkiz Kariba“.

– Kuba je prošla težak put, 400 godina su bili pod vlašću španskih konkvistadora, i 60 godina pod ekonomskim embargom Amerike, što se odrazilo na život Kubanaca. Međutim, Kubanci su shvatili jedno, da je kulturološka revolucija kojoj će se oni posvetiti jedini put ka njihovom intelektualnom razvoju. Kubanci su izuzetno obrazovani, školovanje je besplatno, govore španski, engleski i jezik porekla. Njihova nacionalna ljubav prema arhiktekturi, građevinama, umetnosti, sportovima, modernom baletu je bila tolika da su oni tim putem i krenuli, naglasila je Marija Savin.

Iscrpno je govorila o etno – parkovima, Havani, glavnom gradu, ali i o Santa Klari i Trinidadu, boravku Ernesta Hemingveja na Kubi, Če Gevari, plažama, plantažama, muzejima…

Ljiljana Bogoeva Sedlar, recenzent knjige „Kuba-Tirkiz Kariba“ napisala je da je putovanje na Kubu sa Marijom Savin ne samo uranjanje u podneblje neverovatnih prirodnih lepota i neokaljene ekologije, već i putovanje u posebne moralne dimenzije, u svet nenarušene ljudskosti i jednostavnosti, odlike naše vrste koje polako nestaju u ostalim delovima sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *