Miroslav Lazanski o Srbiji između Rusije i Amerike

U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva, u prepunoj sali SO Titel, novinar Miroslav Lazanski, održao je večeras predavanje na temu „Srbija između Rusije i Amerike“.

Lazanski je ukazao da je Srbija pod velikim međunarodnim pritiskom zbog Kosova. Izuzetno je teško stanje, Albanci ne nude ništa, a Srbija mora sve da da , jer na strani Albanaca su značajni sponzori. Koje je pravo rešenje? Odgovor je teško dati, ali se mora prihvatiti činjenica da Albanci ne žele povratak na staro i po cenu rata. Srbija nije spremna da ratuje. Srbija je spremna na kompromis, a Albanci nisu.

-Odnosi sa Rusijom su odlični, sem na ekonomskom nivou, ali Srbija nema kapacitete koji bi zadovoljili njihove potrebe. Vojna saradnja je odlična.

Lazanski je govorio i o svojoj nedavnoj poseti Severnoj Koreji u kojoj je boravio na poziv severnokorejske armije. Ova država ima 25 miliona stanovnika i 1.380 000 vojnika i 60% bruto proizvoda odvaja za armiju, u cilju da sačuvaju državu. Uvreženo mišljenje na Zapadu je da je Severna Koreja država čiji stanovnici grcaju u nemaštini, gde vlada glad. Međutim, Lazanski svedoči da je severnokorejska prestonica moderan grad, u kojem se prevoz odvija normalno, uprkos sankcijama. Svuda je mogao da ide i sve da pita. Pjongjang je obilazio u pratnji dva prevodioca, boravio je u modernom hotelu, a internet je slobodan i nema ograničenja. Škole su opremljene najmodernijim kompjuterima.

Bila je ovo prilika i da posetioci postavljaju pitanja Miroslavu Lazanskom.

miroslav lazanski tribina titel

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *