Mošorinci obeležili značajne jubileje

Godine podviga i slave 1219-1719-1849-2019, tako su Mošorinci naslovili današnje obeležavanje značajnih jubileja, 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, 300 godina od rođenja Maksima Zorića, ruskog carskog generala i šajkaškog kapetana i 170 godina od bitke kod Mošorina i Vilova.

Počelo je sa Likovnom kolonijom petnaestak slikara iz Srbije koji su slikali na temu 800 godina autokefalnosti SPC i Srbi u Rusiji. Zatim su do Mošorina stigli članovi više moto klubova. Na Bregu, gde se odvijala sudbonosna bitka, podignut je barjak, a guslar Vitomir Vulin izveo je pesmu „Boj na Mošorinu“.

U prostoru KPC „Vožd“ Ivan Stratimirović, praunuk Đorđa Stratimirovića predstavio je svoju „Putujuću izložbu ćirilice“ koja je gostovala u preko 130 mesta Srbije. Izložbu je pratio ansambl „Renesans“ izvodeći „Pesme ćirilicom vazda pečatane“. Održana je i radionica ćirilice, krasnopisa i kaligrafije za mošorinske osnovce. Glumci Narodnog pozorišta izveli su odlomke iz predstave „Vreme časti i ponosa“ oživljavajući likove Živojina Mišića i Vojvode Stepe Stepanovića.

Organizatori i sponzori obeležavanja ovih jubileja su KPC „Vožd“, Crkvena Opština Mošorin, Opština Titel, MZ Mošorin, Savet ruske nacionalne manjine u Srbiji.

Sutra je za 9 časova predviđena Sveta Liturgija i osvećenje Spomen česme velikanima Šajkaške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *