Nakon obilnih kiša, stanje u Titelu i Šajkašu pod kontrolom

Nakon obilnih kiša, pretpostavlja se da je u noći između petka i subote na već dobro natopljeno zemljište palo preko 70 litara po metru kvadratnom u titelskoj opštini, što je izazvalo izuzetno teško stanje u najnižim delovima Šajkaša i Titela.

Trenutno je situacija pod kontrolom, a danas su inspektori na terenu da utvrde činjenično stanje i preduzmu mere.

– U subotu ujutro je bila prvi put pozvana jedinica da interveniše u najugroženijoj ulici u Ritu. Zbog velike količine vode potrebno je bilo prepumpavanje vode u kanal u Dobrovoljačkoj ulici. Skinut je nivo atmosferske vode pa ni u jednu kuću voda nije ušla. Ostala je u uličnim kanalima. Paralelno sa crpljenjem vode, prokopan je novi kanala sa ekipom JKP „Komunalac”, saznajemo od Miroslava Petrova, načelnika Štaba za vanredne situacije.

Naglašava da nije bilo proglašenja nikakve vanredne situacije, a probleme su rešavali na terenu lokalne službe: JKP „Komunalac”, Vatrogasna jedinica, Vodna zajednica kao i Đorđe Grlić, Marko Simić i mnogi drugi, kojima se posebno treba zahvaliti, jer su i ovog puta bili humani i solidarni.

titel rit poplavljena ulica

titel rit poplavljena ulica

U subotu, 1. juna u 11 časova je održana sednica Opštinskog štaba. Iako je bilo predloga za proglašenje vanredne situacije, to nije bilo moguće jer nisu bili ispunjeni zakonski parametri.

– Proglašenje vanredne situacije ne bi dalo većeg efekta jer su praktično svi tehnički i ostali resursi lokalne zajednice već bili angažovani. U vanrednoj situaciji samo postoji mogućnost obaveznog angažovanja svih postojećih lokalnih resursa, kao i obraćanje susednim opštinama za pomoć, ili republičkim organima. Naređeno je od strane Štaba da se izvrši hitno prokopavanje i spajanje kanala pored pruge sa kanalskom mrežom iz koje Šajkaška izvlači vodu svojim pumpama, što je posle par sati i dalo rezultate, jer je počela da opada i voda u mesnim kanalima, naglašava Petrov i dodaje da građani zaboravljaju da se ulični kanali i ćuprije nalaze na javnoj površini.

– Kao vlasnici kuća, samo smo dobili mogućnost korišćenja tog prostora. Uz korišćenje prostora, dolaze i određene zakonske obaveze, održavanje tog prostora, izgradnja ćuprija sa cevovodom ispod njih, košenje i čišćenje kanala… Pored kuće koja je bila najugroženija u subotu, komšija je bez cevi napravio prelaz: Pa gde da ode voda? Reč „država“ sadrži i njene građane koji se odgovorno ponašaju – ističe Petrov.

Dodajmo i informaciju da je u Šajkašu Vatrogasna jedinica imala pune ruke posla, tri dana crpeći vodu iz tri najniže ulice.

Prema informacijama iz Štaba Vodna zajednica je proglasila vanrednu situaciju u atarskim kanalima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *