Одржано књижевно вече посвећено Лаву Николајевичу Толстоју

ТИТЕЛ: Народна библиотека “Стојан Трумић” Тител организовала је вечерас књижевно вече посвећено Лаву Николајевичу Толстоју (други део), a aутор вечери је Радојка Тмушић Степанов.

Љубитељи руске књижевности и лепих речи имали су прилику да поново чују Радојку Тмушић Степанов, професора, новинара и публицисту која је говорила о животу и делу Лава Николајевича Толстоја, по други пут, у Народној библиотеци „Стојан Трумић“ у Тителу. А да је Толстој непресушан извор сведочи наставак јунског излагања. Тмушићева је у првом делу говорила о односу Толстоја према Шекспировом делу. Он је остао непромењен, негативан, у било ком животном добу да је писао о њему. Сматрао је да је Гете немерљиво допринео његовој популарности у Европи, а највише му је замерио што у његовом делу нема покајања. Апсурдно је што се и сам Толстој није покајао, казала је Тмушићева.

У наставку је говорила о роману „Ана Карењина“ који је Толстој написао, након двогодишње паузе, од завршетка епохалног дела „Рат и мир“. Тмушићева је говорила о последњим годинама његовог живота, налажање просветљења у православљу, негативном односу према добровољцима који су се борили у Србији, али немерљивом утицају „толстојеваца“ на његов живот.

Циклус предавања о руској књижевности ће се наставити представљањем још једног горостаса, Фјодора Михајловића Достојевског.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *