Otvorena izložba slika Dobre Marića u Galeriji KC Laza Kostić Sombor

SOMBOR: U utorak, 16. janura, u Galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor Dobro Marić, slikar iz Titela, imao je izložbu slika iz ciklusa „Tragovi“. Postavka traje do 3. februara.

„U aktuelnom trenutku Dobro Marić je u svojim slikama sintetisao dva dobro znana istorijsko-umetnička pikturalna predloška – Polokov i Miroov. Preko svojih dosadašnjih polokovskih slika sa sedimentiranim i gestualno nanošenim linijama, Marić islikava elegantne miroovske linearne zapise sa konturno naznačenim formama i površinama čiste boje. Takvo konceptualno „dupliranje“ i uslojavanje slike, rezultira kompleksnim vizuelnim, pikturalnim, poetskim i metaforičkim posledicama. Proširena je plastička struktura slike, ostvarena je nova i neuobičajena estetska situacija kojom se promoviše specifikum slikarskog dela Dobra Marića.

Slikarstvo Dobra Marića je među onim akterima savremene umetnosti koja nudi tipično slikarsku estetiku zagovarajući humanitatis principia artis. To je slikarstvo u kojem, i pored ubedljivo izgrađenog konceptualnog ustrojstva, itekako vibrira umetnikova osećajnost, „nešto malo duše“ i njegov autentični slikarski senzibilitet i njegova autentična ljudska i umetnička personalnost.“

Sava Stepanov

dobro maric izlozba slika somborDobro Marić – Mare je rođen 1964. godine u Jajcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Živi i stvara u Titelu. Pored slikarstva aktivno se bavi crtežom, grafikom i pedagoškim radom. Izlagao je na više kolektivnih, a ovo mu je 15. samostalna izložba. Član SULUV-a od 1994. godine i član ULUS-a od 2017. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *