Parastos nevino postradalim žrtvama Pogroma u Bačkoj služen u Šajkašu

Centralni godišnji parastos povodom molitvenog sećanja na nevino postradale žrtve Pogroma u Bačkoj, održan je danas u Hramu svetog velikomučenika Dimitrija u Šajkašu.

Parastos nevinim žrtvama služili su episkopi Bački Irinej i Mohački Damaskin uz sasluženje sveštenstva Eparhije Bačke, nakon čega se Episkop bački Irinej na kraju molitvenog sabranja obratio prisutnom vernom narodu i sveštenstvu, između ostalog poručivši:

„Crkva naša nikada nije napustila molitveno sećanje na nevino postradale u Pogromu u Bačkoj. Ona je, u uslovima koje je imala na raspolaganju, svake godine molitveno obeležavala spomen na sve nevine žrtve, bez izuzetka. Prošle godine doneta je jednoglasna odluka Svetog Arhijerejskog Sabora naše Crkve da njih proslavljamo kao svete mučenike bačke. Mogli ste, dakle, primetiti da smo se u prvom dêlu našeg današnjeg bogosluženja molili za sve nevine žrtve uopšte, bez razlike, a u drugom dêlu smo proslavljali molitveno i mi se molili mučenicima nevino postradalim da se oni mole Bogu za nas, jer su oni ne zauvek mrtvi nego – svojom nevinom žrtvom – zauvek živi.

O stradanju u Šajkašu i stradanju u svim mestima Šajkaške i južne Bačke dovoljno se zna i objavljeno je do sada mnogo dragocenih knjiga i svedočanstava. Moram posebno naglasiti da u svim tim zločinima protiv našeg naroda i drugih koji veruju nije slučajnost da su zlotvori birali upravo velike crkvene i verske praznike da bi ispoljili svoju patološku mržnju i svoje zle zamisli. Najtragičniji Božić u istoriji ovoga lepog mesta je bio taj Badnji dan i Božić pre toliko godina i decenija – Božić 1942. godine.“

Parastosu nevino postradalim žrtvama Pogroma u Bačkoj prisustvovali su: g. Dragan Božić, predsednik Opštine Titel, g. Miroslav Ilić, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Novosadske racije, g. Ladislav Trajer, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, sveštenstvo i verni narod Eparhije bačke.

Izvor: Informativna služba Eparhije Bačke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *