Spomen ploča srpskim vojnicima na Bregu

Podelite na društvenim mrežama!

Osvećenje spomen ploče stradalim srpskim vojnicima u buni 1849. godine obavljeno je juče na Titelskom bregu.

Nakon osveštenja okupljenim građanima se obratio jerej Boško R. Marinkov, pozdravljajući Ivana Stratimirovića, praunuka Vožda Đorđa Stratimirovića, Vesnu Kneževeć, predsednicu SO Titel, Olgicu Grilec Tot, sekretara SO Titel, članove Udruženja Vožd Đorđe Stratimirović i brojne prijatelje. Marinkov je naglasio da se mora voditi računa o bogatoj istoriji Mošorina, titelske opštine i Šajkaške. To je misija koja se realizuje, a najbolje pokazuje podizanje spomen ploče srpskim vojnicicima i jarbola na kome se vijori srpska zastava. Ivan Stratimirović je podsetio da su se, pre 169 godina na ovom mestu vodile teške bitke.

-U tom trenutku, kada je izgledalo da je sve izgubljeno došli su pravi ljudi, došao je i moj pradeda, zaustavio neke od onih koji su krenuli ka beznađu. Ali te kritične noći napadnut je logor mađarske vojske sa 8.000, a 400 šajkaša, dobrovoljaca, upadom u logor napravilo je pometnju. A sutradan je bila prava bitka ovde, dan posle čuvena bitka kod Vilova i spašen je brojni narod. Ti dani su obeležili spas srpstva ovde, ostanak i opstanak naroda i utemeljili se u ono što je danas Vojvodina. Bez takve Vojvodine ni Srbija ne bi bila danas kakva jeste, istakao je Stratimirović.

Ovoj svečanosti je prisustvovao, na poziv Ivana Stratimirovića, i vajar Velimir Karaveljić koji je predložio dva koncepta za rešavanje spomen obeležja Voždu Đorđu Stratimiroviću.

Nakon toga u prostorijama Kulturno prosvetnog centra „Vožd Đorđe Stratimirović“ Mošorin obeležena je Slava Udruženja šajkaša „Vožd Đoe Stratimirović“, letnji Sveti Nikola, kojoj je prisustvovao i Nikola Banjac, sekretar Skupštine AP Vojvodine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *