STŠ Mileva Marić Titel uspešno realizuje nastavu na daljinu

Jadranka Pešti, direktorica STŠ „Mileva Marić“ Titel za portal „Moj Titel“ govori o dešavanjima u školi u proteklih mesec dana.

STŠ „Mileva Marić“ počela je da realizuje nastavu na daljinu 17. marta 2020, kako je i planirano. Prethodni vikend, u nedelju, 14. marta, sve prostorije škole su dezinfikovane. U Ponedeljak, 16. marta, nakon proglašenja vandrednog stanja, u školi je započeto sa prikupljanje potrebnih informacija za organizovanje nastave na daljinu. Dan posle, 17. marta, počela je nastava po rasporedu.

Prva nedelja je bila organizaciono najteža jer se morao naći način da materijali za nastavu stignu do svakog učenika, uključujući i one koji nemaju pristup internetu. Profesori koriste različite načine komunikacije sa učenicima. Znatan broj nastavnika kotisti „Google“ učionicu, ali koriste se i druge platforme za učenje na daljinu. Pored toga koriste se društvene mreže, Viber aplikacija. U retkim slučajevima gde je nemoguć ovaj vid komunikacije koristi se telefon ili pomoć vršnjaka. Nastava na daljinu zahteva veliki nastavnički rad na pripremi nastave i praćenju rada učenika. Deo nastavnih jedinica je moguće pratiti na „RTS planeta“, ali obzirom da smo mi srednja stručna škola, sa šest različitih obrazovnih profila, nastavnici većinu nastavnih materijala pripremaju sami. U radu dominira individualizovani pristup, jer nastavnici učenicima redovno šalju povratne informacije. Nastavnici pokazuju veliku kreativnost u radu, snimaju video materijale za praktičnu nastavu, organizuju interdisciplinarnu nastavu. Nastavnici su prošli različite obuke za korišćenje veb-alata za nastavu.

Posebna težište u radu je dato predmetima od značaja za maturski i završni ispit. Psiholog škole, Borislavka Majkić, je tokom prethodne nedelje radila istraživanje o opterećenosti učenika tokom nastave na daljinu. Rezultati pokazuju da su nastavnici pronašli pravu meru u zadacima koje postavljaju učenicima, imajući u vidu da su učenici provodili u školi 5-6 sati dnevno.

Tokom izvođenja nastave na daljinu izraženiji je zajednički rad nastavnika, učenika i roditelja. Roditelji su u mogućnosti da svakodnevno kod kuće prate rad učenika i budu podrška nastavničkom radu. ističe Jadranka Pešti, direktorica STŠ „Mileva Marić“ Titel.

Elena Zarupski, nastavnica nemačkog jezika u STŠ „Mileva Marić“ Titel, objašnjava kako ona obavlja nastavu na daljinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *