Titel će obnoviti Titelski salon

Krajem proteklog veka u Titelu je održavan Titelski salon, ali se ugasio. Skromnom, ali lepom izložbom, na kojoj su se pojavila dva, od najavljena četiri slikara, odškrinuta su vrata za obnavljanje Salona. Maja Čurčić i Dobro Marić Mare izložili su po tri slike.

titelski-salon

Izložbu je otvorio direktor Narodne biblioteke Goran Popović, pročitavši tekst Lazara Čurčića posvećen značajnim slikarima koji su ostavili poseban trag u Titelu.

– Od poslednje decenije 17. veka nikada Titel nije toliko dugo živeo u miru. I u kratkim mirnim međugodinama u njemu se slikalo. U Crkvu u Vilovu dospele su ikone zografa slikane za prvu titelsku crkvu novijeg vremena, biće brvnaru. Za noviju crkvu zidanu čerpićima naslikan je sjajni ikonostas, prenet je u Lok. Tada i kasnije slikane su celivajuće i druge ikone titelskih pravoslavnih hramova. Slikar visokog ugleda, Arsa Teodorović, naslikao je 1815. veliku ikonu Svetog Ivana Nepomuka za titelsku katoličku crkvu i na njenom donjem delu naslikao panoramu Titela, gledanu sa Tise. Rođenjem iz Perleza, Arsa Teodorović nije propustio priliku da u sliku unese i ušče Begeja u Tisu, napisao je Laza Čurčić.

Dobro Marić Mare predstavio se sa tri slike iz ciklusa „Titelski breg“ rađene tehnikom akrilik ulje, 70×100, koje su nastale 2017. i 2018. godine. Ciklus je bio izložen u Udruženju umetnika u Novom Sadu i Vranju. Marić se nada da će Salon zaživeti, ali to u dobroj meri zavisi od organizatora.

Prvi put Titeljanima se predstavila Maja Čurčić, koja govori koji su razlozi za predstavljanje i nastup na Salonu:

One thought on “Titel će obnoviti Titelski salon

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *