Titeljanke šiju višekratne maske za rodbinu, prijatelje, komšije

Svetlana Lozanov, Natka Petrov, Milica Popović, Marija Stojković, Branka Jović… odlučile su da svoju veštinu šivenja iskoriste da bi pomogle rodbini, proijateljima, komšijama šijući zaštitne maske.

To su maske za višekratnu upotrebu, jer se, posle otkuvavanja i peglanja, mogu ponovo upotrebljavati. Svetlana Lozanov je sašila maske za rodbinu i prijatelje, ali ona ima i druge obaveze, njeni đaci su na prvom mestu.

Natalija Petrov je sašila maske za rodbinu i komšije. Dobila je ponudu da sašije stotinu maski za „Titel agro” koji je obezbedio materijal. Imajući u vidu da na sortiranju jabuka radi veliki broj žena, prihvatila se tog posla.

Milica Popović ističe sa je sašile maske za ukućane, najbliže komšije, ali da joj ponestaje materijala. Sličnu priču je ispričala Branka Jović koja je sašila petnaestak maski rodbini i ima materijala za još petnaestak maski.

Marija Stojković je obezbedila materijal

Treba reći da to nije jednostavan posao, koliko god izgledao, i da zahteva vreme.

Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu. Nosite ih kad izađete iz kuće, a kada se vratite odmah ih pažljivo skinite, zatim ih odložite u neku plastičnu kesu i tek onda bacite u kantu za smeće. Nakon toga dobro operite ruke, ističu stručnjaci.

Kada su u pitanju maske iz kućne radinosti preporuka je da se ove maske šiju isključivo od prirodnih materijala koji mogu da se otkuvaju na 90 stepeni, najbolje u nekoj posudi. Dakle, ove maske mogu da nas zaštite, ali čim se vratimo kući treba da ih skinemo i otkuvamo, a zatim dobro ispeglamo i tek onda možemo ponovo da ih koristimo, savet je lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *