U Mošorinu služen parastos žrtvama Pogroma u Bačkoj

U utorak, 4. januara 2022. godine, u hramu Silaska Svetoga Duha na apostole u Mošorinu održan je centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale u zloglasnom januarskom Pogromu („Racijiˮ) u južnoj Bačkoj.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin služio je parastos nevinim žrtvama Pogroma u Bačkoj, uz sasluženje sveštenstva i đakonstva Eparhije bačke, saopštila je Informativna služba ove Bogom spasavane Eparhije SPC.

Posle parastosa, Episkop mohački g. Damaskin je uručio darove nagrađenim učesnicima književnog konkursa i likovnih kolonija održanih tokom prethodne godine. Za najbolji likovni rad u okviru likovne kolonije pod nazivom „Živi smo – Pogrom 1942. godineˮ nagrađen je rad Nataše Domazetov iz Novog Sada. Za najbolji likovni rad tokom đačke likovne kolonije „Braća Belocićˮ nagrađena je Dejana Maletin iz Mošorina. Za najbolju pesmu na književnom konursu „Živi smo – Pogrom 1942. godineˮ nagrađena je Dajana Petrović iz Valjeva, za pesmu Pismo Miklošu Hortiju. Za najbolju priču na pomenutom književnom konkursu nagrađen je Veljko Etinski iz Novog Sada, za priču Svedoci su preživeli. Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja, Preosvećeni vladika Damaskin je podelio blagodarnice Crkvene opštine mošornske učesnicima đačke likovne kolonije „Braća Belocićˮ.

Parastosu nevinim žrtvama Pogroma u Bačkoj prisustvovali su gospoda: Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Vojvodine, Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragan Božić, predsednik Opštine Titel, kao i profesor Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Izvor: Informativna služba Eparhije bačke

Foto: Informativna služba Eparhije bačke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *