Ustanova za zaštitu prirode Titelski breg

Javno preduzeće „Titelski breg“ osnovano je odlukom SO Titel 2009. godine sa osnovnom delatnošću zaštite prirodnih i kulturnih dobara.

Vlada Republike Srbije u 2012. godini Titelski breg je proglasila Specijalnim rezervatom prirode I kategorije, JP „Titelski breg“ je postavljeno za Upravljača ovog Rezervata.

Kako u Ustanovi za zaštitu prirode „Titelski breg“ (najnoviji naziv) ocenjuju rad u prethodnoj godini za Moj Titel govori Bogoljub Marković, doskorašnji direktor.

bogoljub markovic titelski breg

Marković ističe da je u predhodnoj godini znatno povećan broj stranih turista koji su posetili rezervat.

Zoran Pavlović je novi direktor Ustanove za zaštitu prirode „Titelski breg“ i za Moj Titel govori o planovima za ovu godinu.

zoran pavlovic titelski breg

Gorocvet (lat. Adonis vernalis), takođe zečji mak, gorocvat ili gospina vlas, je višegodišnja, zeljasta biljka iz familije ljutića (lat. Ranunculaceae), koja raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Još jedna je biljka iz porodice koja je nazvana po liku iz grčke mitologije, lepom lovcu Adonisu, dok drugi deo njenog latinskog naziva (lat. Vernalis = prolećni) potiče od činjenice da cveta u proleće, od marta do maja.

gorocvet Adonis vernalis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *