Veče filozofije posvećeno Makijaveliju i Spinozi

TITEL: Tradicionalno veče filozofije u STŠ „Mileva Marić“ koje redovno priprema profesorka filozofije, Jadranka Pešti, bilo je posvećeno dvojici filozofa Nikolu Makijaveliju i Baruhu de Spinozi.

Ovaj put nije predstavljen nijedan domaći filozof, jer ove godine nema aktuelnih jubileja.

Nikolo Makijaveli (1469-1527) čuveni renesansni filozof i političar inspirisao je maturanta Nikolu Plačkića da govori o ovom ocu političke filozofije. Njegovo najpoznatije delo „Vladalac“ izdato je nakon njegove smrti. Knjiga je namenjena da bude priručnik za vladare i zagovarala teoriju da „cilj određuje sredstvo“. Bio je protivnik monarhije, i zagovarao je ujedinjenje Italije.

O Baruhu de Spinozi (1632-1677), holandskom filozofu, rođenom u Amsterdamu, u jevrejskoj porodici doseljenika iz Portugala govorile su učenice Dunja Kuruca i Miljana Bratić. Od najranijeg detinjstva razlikovao se od vršnjaka veoma posvećeno izučavajući Bibliju, Talmud i srednjevekovne filozofe. Govorio je kako država treba da se ponaša kada su u pitanju ljudske slobode. Zbog svog učenja jevrejska zajednica ga je izopštila.

– Duše se ne pobeđuju oružjem, nego ljubаvlju i blаgorodnošću. Kаd ljubаv hoće dа govori, rаzum morа dа ćuti. Ljudima nаjviše smetа аko njimа vlаdаju oni koji su im rаvni, neke su od misli ovog filozofa.

Jadranka Pešti je podsetila da se ove godine navršilo 100 godina od Oktobarske revolucije i 150 godina od objavljivanja prvog toma „Kapitala“ Karla Marksa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *