Veče poezije, satire, nostalgije

Srpsko-rusko društvo iz Titela pred novogodišnje praznike priredilo je lepo veče za sugrađane koje su nazvali Moć satire u noći nostalgije.

Veče je počelo sa pesmom „Od Vardara pa do Triglava“, a organizatori su obezbedili gramofon i ploče. Dunja Kuruca i Nikola Plačkić, voditelji večeri su kazali da je „ovo veče žal za starim dobrim vremenima, koja nikako da dođu“, i zahvalili se publici što je došla da sluša „krike naše i vaše mladosti i što se oseća nostalgično“. Potom još jedna pesma sa gramofonske ploče „Zemljo moja“ koja se pojavila na Vašem šlager sezone 1975. u Sarajevu.

Uvodnu besedu o značenju nostalgije i satire govorio je Stevo Diklić, a o nostalgiji Dragan Kolak, podsećajući da su se šezdesetih godina pojavili pesnici Matija Bećković, Arsen Dedić i Pero Zubac koji su doživeli velike ljubavi i pretočili ih u nezaboravne stihove.

Govorilo se o moći satire u noći nostalgije. Pesmu „Naši dani“ Vladislava Petkovića Disa nastalu 1910. pročitao je Svetozar Saša Čurčić.

Centralni deo večeri je posvećen najnovijijoj knjizi Dragana Kolaka „Perorez“. O autoru i knjizi govorio je Svetozar Ikonov. Ova knjiga satire – može da služi kao psihoterapeutko sredstvo, ističe autor naglašavajući da je knjiga nastala zahvaljujući osobama „kojima je nekultura karakterna osobina“. Recenziju za ovu knjigu napisao je Tomislav Đokić pod nazivom „Pero od sablje oštrije“, koju je pročitao Saša Ćurčić.

Iako socijalizam nije bio savršen, o pokojniku sve najlepše,
Jugoslavije su bili siti oni koji su preko hleba hteli pogaču,
Diktatura proletarijata srušena je demokratski, tj. ulicom,
Uopšteno govoreći socijalizam je bilo loš sistem. Ali, ovo sada uopšte nije sistem,
su neki od aforizama iz „Peroreza“.

Posetiocima je podeljen Kolakistički Manifest sa podnaslovom Bauk kruži Titelom, Bauk kolakizma, sa napomenom da se „Perorez“ može kupiti kod „Bobeta“. Posetioci su čuli šta je pisao Kolak u rubrici „Zolja“ u novosadskom Dnevniku 1992. godine koja je ukinuta u jesen te godine, pretpostavka je na zahtev ondašnje lokalne vlasti, kao i šta je emitovano 2003. godine na Radio Titelu u satiričnoj emisiji „U sred srede“.

– U strahu od ptičijeg gripa ljudi se uplaše i ševe, Pošto Eva nije imala svekrvu, jabuku je dala Adamu, su neki od aforizama Steve Diklića.

Ovo prijatno veče je završeno sa muzikom sa gramofona, „Džentlmena“ i „Slomljenih srca“ koji su postajali 1969. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *