Dan opštine Titel – Osmi novembar obeležen Svečanom sednicom

Svečanu sednicu Skupštine opštine Titel kojoj je prisustvao veliki broj gostiju otvorila je predsednica SO Titel, Vesna Knežević.

Vesna Knežević je podsetila da neki datumi trajno ostaju zapisani kao simboli borbe za slobodu među kojima je i 22. oktobar, Dan oslobođenja od nacizma i terora koji je on doneo.

– Obzirom šta je narod sve preživeo, taj dan nije mogao biti za slavlje, već dan za sećanje na sve znane i neznane, nevine i nedužne žrtve, podsetila je predsednica Skupštine opštine i naglasila da se ovih dana obeležava stotinu i jedna godina od proboja Solunskog fronta kada srpske ratnike ništa nije moglo da zaustavi na putu do slobode.

Vesna Knežević je naglasila – Kada bismo svakome od naših predaka koji su živote izgubili u Velikom ratu održali samo jedan minut tišine ćutali bismo neprekidno 866 dana, jer Srbija je za slobodu dala 1.300 000 života. Ove bolne činjenice nas obavezuju da sve učinimo da današnje generacije ne zaborave sve naše heroine i heroje Velikog rata. Oslobođenjem Vilova, Gardinovaca, Loka, Mošorina, Titela i Šajkaša 8. Novembra 1918. započela je najnovija istorija naše opštine. Taj dan je dugo čekan i jedini je za slavlje građana opštine Titel.

Predsednik opštine Titel, Dragan Božić je podsetio da je obeležavanje Dana opštine prilika za podsećanje na pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, godišnjicu oslobođenja Titela i godišnjicu prisajedinjenja Bačke, Banata, Srema i Baranje Srbiji i da treba odati počast našim sugrađanima koji su odlučno, bez kalkulacija, 17 dana kasnije, 25. novembra bili deo Velike narodne Skupštine i dali svoj glas o prisajedinjenju slobodnoj Srbiji. Bilo ih je 12 iz svih mesta naše opštine. Oni su zajedno sa 757 drugih delegata utvrdili našu nezavisnost, našu slobodu i svojim glasom potpisali dokument koji predstavlja neopozivu odluku o posvećenosti najvažnijim ljudskim vrednostima: časti, slobodi, ljubavi, toleranciji, uvažavanju i poštovanju različitosti.

Zatim je predsednik Opštine Titel, Dragan Božić, podsetio šta je urađeno u proteklom periodu: novi rezervoar, zamenjeno nekoliko kilometara azbestnih cevi u Titelu, atarski put, parterno uređenje centra i popravljanje Doma kulture u Loku, atarski put, nova deponija, nove svlačionice u Gardinovcima, asfaltirana ulica, urađeni atmosferski kanali u Vilovu, prelep Svetosavski dom i rekonstruisano obdanište u Mošorinu, proširena i rekonstruisana Zmaj Jovina ulica i nastavljeni radovi na kanalizaciji u Šajkašu… Pomagalo se učenicima, studentima, sportskim klubovima, udruženjima građana. Plaćena je poslednja rata kredita od milion evra, koja je nasleđena 2012. godine.

Govorio je i o planovima u narednom periodu, gde se akcenat stavlja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Izvršena je revizija projekta sportske hale u Titelu, a u proleće iduće godine očekuje se početak radova. U spisak Uprave za kapitalne investicije pokrajine Vojvodine ušla je rekonstrukcija glavne ulice u Titelu, a od Uprave Za javna ulaganja očekuje se rekonstrukcija osnovne škole u Titelu.

Skupština opštine Titel povodom Dana opštine dodelila je Zorici Pešti iz Titela , nastavnici STŠ „Mileva Marić” Titel priznanje u vidu plakete, za izuzetne rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika. Diplome sa novčanom nagradom dobili su Tomislav Gajin, za 116 puta dobrovoljno datu krvi i Ljubo Panić, profesor fizike i astronomije, za doprinos razvoju opštine Titel. U ime nagrađenih zahvalila se Zorica Pešti.

Ona je istakla:

Hor STŠ „Mileva Marić” na Svečanoj sednici izveo je himnu „Bože pravde”, narodnu pesmu „Svi Šajkaši” i „Ovo je Srbija”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *