Mošorinci priredili izložbu Vojvodi Petru Bojoviću

Kulturni centar „Vožd” iz Mošorina priredio je izložbu Vojvoda Petar Bojović „Život i pobede“, a povodom 101-e godišnjice oslobođenja u I svetskom ratu.

Otvaranju izložbe, u subotu 2. novembra, u prostorijama Kulturnog centra prisustvovao je veliki broj posetilaca.

Sekretar Udruženja „Vožd Đorđe Stratimirović“, Jovan Petrović, apsolvent istorije, govorio je o političkim prilikama koje su prethodile Prvom svetskom ratu. U svom izlaganju akcenat je stavio na podvige Vojvode Petra Bojovića i srpske vojske tokom rata.

Programski urednik Kulturnog centra, Branka Nestorović, podsetila je na biografiju Petra Bojovića, govorila o njegovim korenima i ličnim razmišljanjima. Podsetila je šta su o ovoj velikoj ličnosti srpske istorije govorili Arčibald Rajs, Nikola Pašić, Živojin Mišić… Branka Nestorović je posebnu zahvalnost uputila Mići Kruniću i Lazaru Nestoroviću koji su postavili izložbu.

Prisutnim su se obratili predsednik Opštine Titel, Dragan Božić, kao i praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, Ivan Stratimirović.

Nakon otvaranja izložbe, zaintetesovani su mogli da pogledaju dokumentarni film „Srpski dobrovoljci velikog rata“ koji je delo Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 „Obilić“ iz Novog Sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *