Dobrovoljci unapred žrtvovali svoje živote

Dobrovoljci su dali izuzetan doprinos u pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, oni su oslobodili Kajmakčalan, bili poslednji branioci Beograda, a svaki četvrti je probio Solunski front, rečeno je na večerašnjoj Književnoj večeri koju je NB „Stojan Trumić“ organizovala povodom predstavljanja knjige „Amerikanci srpski dobrovoljci iz SAD“, istoričara Milana Micića.

Predstavljanju Micićeve knjige prethodilo je izlaganje Dragana Kolaka pod nazivom „Beseda uoči Mitrovdana 2018.“ u kojem je, između ostalog, predstavio brošuru „1918. Opština Titel 2018.“ za koju je rekao da je to „spomenica objavljena povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Srema, Baranje, Bačke i Banata Kraljevini Srbiji“, dodavši da je to malo slovo o Velikom ratu, najvećem ratnom sukobu u istoriji čovečanstva do tada, sa naglaskom na ulogu Titela i Titeljana u njemu. Potom je rekao kratku pesmu iz Micićeve knjige „Rakije i rane“ koju je NB „Stojan Trumić“ Titel 2011. godine promovisala u Šajkašu i Titelu:

dragan kolak knjizevno vece milan micic titel

Mnogo toga su dali srpski dobrovoljci u Prvom svetskom ratu, a o tome se malo zna zbog naše zanemarljive kulture pamćenja i sećanja. Milan Micić je podsetio:

Milana Micića smo zamolili da za MojTitel kaže koji su razlozi za toliku zainteresovanost za srpske dobrovoljce:

i zašto dobrovoljci još uvek nisu dovoljno zastupljeni u medijima i javnom životu:

knjizevno vece milan micic titel
dr Milan Micić

Doktor istorijskih nauka, Milan Micić, autor je 34 knjige iz istoriografije, istorijske estetike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u dvadesetom veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka su najčešće teme Micićevog rada. Dobitnik je više nagrada za književni i istoriografski rad.

Veče je bilo propraćeno prigodnim pesmama koje je izvodila izvorna pevačka grupa „Zvuci sa kamena“.

zvuci sa kamena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *