Dom zdravlja Titel – traže se rešenja za nagomilane probleme

TITEL: Razgovarali smo danas sa predsednikom opštine Titel na temu aktuelnih problema u Domu zdravlja Titel.

Predsednik opštine Titel, Dragan Božić, magistar farmacije, je na pitanje u vezi aktuelnih problema u Domu zdravlja Titel rekao:

Lokalna samouprava je osnivač Doma zdravlja Titel, a finansira se preko Republičkog zavoda socijalne zaštite (zarade, lekovi, gorivo, energenti za grejanje…). Lokalna samouprava može da finansira aktivnosti koje doprinose kvalitetu primarne zdravstvene zaštite; lekare specijaliste koji nisu zaposleni u Domu zdravlja Titel, jedan deo laboratorijske dijagnostike, kao i kapitalne investicije. Tako su nabavljena dva nova, kompletno opremljena sanitetska vozila u vrednosti od 7 miliona dinara, završena je rekonstrukcija ambulante u Mošorinu koju je finansirala Vlada Republike Srbije sa 8,5 miliona dinara, dok je Lokalna samouprava obezbedila 600 hiljada dinara za opremanje prostorija. Kontinuirano se rešavaju problemi u ambulantama i u ostalim mestima Opštine Titel.

Dug Doma zdravlja Titel prema dobavljačima je 50 miliona dinara (lekovi, sanitetski materijal…). Sredstva su nenamenski trošena na isplate zarada za neugovorene radnike, koji su stalno zaposleni (bilo je 12, sada ih ima 8), pod uslovom da im se zarade obezbede iz sopstvenih izvora. Međutim, pokazalo se da Dom zdravlja to nije mogao obezbediti.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja dogovoreni su prvi potezi, dobijen je namenski podračun, tako da će Lokalna samouprava nastaviti sa finansiranjem svih aktivnosti koje doprinose poboljšanju primarne zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom. Biće otvoren i specijalni namenski podračun za dve apoteke, kako bi četvoro zaposlenih, kroz predlog reprograma, mogli da nastave sa radom.

Ostaje nejasna uloga, ali jasna volja, da se plati reprogram duga, ističe mr. Dragan Božić, predsednik Opštine Titel, i dodaje da će se tražiti sva zakonska rešenja uz punu materijalnu odgovornost svih onih koji su odgovorni za sadašnje stanje u Domu zdravlja Titel. Upravni odbor je raspisao konkurs za direktora Doma zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *