Isidorino osvajanje slobode

TITEL: Nastavljajući sa obeležavanjem značajnog jubileja, 140 godina od rođenja Isidore Sekulić (16.februar 1977. u Mošorinu), 7. novembra u STŠ „Mileva Marić“ profesor novosadskog Filozofskog fakulteta Gorana Raičević govorila je na temu „Isidora Sekulić – osvajanje slobode“.

Na samom početku Isidorine misli govorili su srednjoškolci Nikola Plačkić, Mila Dostanić i Branislava Granić. Gorana Raičević govorila je o Isidorinom školovanju, vezanosti za oca, o nekoj vrsti monaškog života kojim je živela i teškim bitkama koje je vodila za svoje mesto u muškom svetu.

Domaćin večeri bila je profesorka titelske srednje škole Marijana Miljević Erdevik.

140 godina od rođenja prve dame srpske književnosti

„Ceo vek prošao je otkako se pojavila u kulturnom životu Srbije. Prva žena akademik. Proputovala pola sveta. Govorila sedam jezika. Ispisala hiljade stranica. Pre Prvog svetskog rata – o njoj je pisao Jovan Skelić. Posle Drugog svetskog rata – zbog nje je Milovan Đilas napisao svoju knjigu o Njegošu. Prvi joj je zamerao kosmopolitizam, a drugi – nacionalizam. A. G. Matoš je primećivao da piše „muški“ – što je, u to vreme, zvučalo kao kompliment. Da li je „u nevreme“ bila nacionalista i da li je bila „progonjeni kosmopolita“? Šta je moglo da bude napisano u drugoj knjizi o Njegošu, koju je, po sopstvenom priznanju, spalila posle Đilasove kritike? Šta je govorila o „malim narodima“ i o razumevanju stvarnosti? Zašto neke rečenice Isidore Sekulić deluju kao da ih je pisala gledajući današnje vesti?“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *