Mitovi srpske istorije predstavljeni Titeljanima

Mitovi srpske istorije” knjiga istoričara Dejana Ristića izazvala je veliku pažnju javnosti o čemu i svedoči tiraž od 6000 prodatih knjiga. Na početku „ćaskanja” kako reče autor, govorio je o nastanku knjige, ali i o nastanku mitova, razlikama između mitova i istorijskih činjenica, našoj bogatoj mitskoj tradiciji… Naravno, posebna pažnja je data najpoznatijem mitu da se na srpskom dvoru u doba Stefana Nemanje jelo zlatnim kašikama.

Prvi pribor za jelo istoričari, ali kao indiciju, ne kao dokaz, smeštaju na kraj 13. i početkom 14. veka, u vreme kralja Stefana Uroša II Milutina. Prvi nepobitan dokaz o korišćenju pribora za jelo na srpskim etničkim prostorima je sam početak 15. veka u dvoru Stjepana Vukčića Kosače u neposrednoj blizini Mostara, istakao je Dejan Ristić. Međutim, treba naglasiti da su prilikom susreta velikog župana Stefana Nemanje i Fridriha I Barbarose 1189. razgovarali bez posrednika, na latinskom, naravno. Stefan Nemanja je bio izuzetno obrazovan, možda najobazovaniji čovek u drugoj polovini dvanaestog veka. Ovaj mit o priboru za jelo je nastao pre stotinu godina.

Zatim su se čule istine i zablude o Kosovskom boju (gde je Drugi kosovski boj 1448. skoro potpuno zaboravljen pa su se činjenice izmešale), Dolini jorgovana i Jeleni Anžujskoj (koja nije bila francuska princeza, a što nije greška istoričara, nego prevodilaca) Zidanju Skadra na Bojani, Vojvodi Petru Bojoviću…

Moderator predstavljanja knjige „Mitovi srpske istorije” istoričara Dejana Ristića, bio je naš sugrađanin Ljubomir Radanov, urednik u „Kuriru”, a organizator NB „Stojan Trumić” Titel koja je omogućila da se Titeljani upoznaju sa knjigom koja je za samo tri meseca prodata u zaista zavidnom tiražu od 6000 primeraka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *