Mošorin domaćin arheološkim filmovima

Mošorin je poznat i po arheološkom lokalitu Feudvar, naselju iz bronzanog doba; a Kulturno prosvetni centar „Vožd” Mošorin polovinom septembra organizovao je projekcije filmova sa dvadesete Smotre arheološkog filma.

Posetioci su imali priliku da vide filmove Odežda kneza Lazara, Manastir svetog Antonija Nedelja, Rim van Rima II, Bliže Maksimilijanu, Karnak i Abu Simbel.

– Trudili smo se da izaberemo uvek aktuelne teme, kao sto je srpski srednji vek sa filmom Odežda kneza Lazara, koja je jedan od najvrednijih eksponata Muzeja Srpske pravoslavne crkve, zatim Rimska imperija i njene najznačajnije građevine i film o iskopavanjima na lokalitetu Glac, nedaleko od rimskog Sirmijuma (Sremska Mitrovica) u saradnji srpskih i australijskih arheologa, kao i priča o Egiptu, kroz predstavljanje Karnaka i Abu Simbela. Ovo je bilo prvo prikazivanje nakon opremanja prostorija lap topom, platnom, projektorom i štampačem za šta smo sredstva obezbedili na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, što nam daje mnogo više mogućnosti za rad, ističe Branka Nestorović, arheolog i programski direktor KPC „Vožd” Mošorin.

Filmove je za prikazivanje ustupio Narodni muzeja iz Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *