Mošorinci pozvani da posete Lugansk

Srpski kulturni centar „Miloš Crnjanski” i Udruženje „Slavjanoserbija” iz Luganska sinoć su gostovali u Mošorinu u Kulturno-prosvetnom centru „Vožd”.

Govorilo se o životu Srba u Luganskoj oblasti. Miloš Petrović je govorio o dubokim, viševekovnim vezama Rusije i Srbije . Podsetio je da su Jovan Horvat, Jovan Šević i Rajko Prodanović poveli narod u u Rusiju. Zato ih je carica Jelisaveta, i narod koji su poveli, nagradila teritorijama koje su nazvane Nova Srbija i Slavenoserbija. General Maksim Zorić vodio je šajkaše u Rusiju i Slavenoserbiju, a Pantelija Božić, graničarski šajkaš je početkom 18. veka osnovao neki vid amasade. Petrović je naveo i podatak da je u čuvenoj Borodinskoj bici od 37 generala, 10 bilo srpskog porekla.

Olga Milunović, predstavnica Srpskog Kulturnog centra „Miloš Crnjanski” i Udruženja „Slavjanoserbija” iz Luganska govorila je, uz video prezentaciju, o životu ljudi srpskog porekla u Lugansku. Na dobrom srpskom jeziku govorila je o poseti članova Udruženja Srbiji. Uputila je poziv Mošorincima da dođu i posete potomke Šajkaške oblasti. Domaćini ovog susreta, predstavnici Kulturno-prosvetnog centra „Vožd”poklonili su Olgi Milunović zastavu Srbije i prigodne knjige.

Ovom događaju prisustvovao je i Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije i ataše za kulturu, koji je podsetio na viševekovne odnose Rusije i Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *