Novembarska nagrada Društvu za zaštitu flore i faune Forland

LOK: Društvo za zaštitu flore i faune Dunava i dunavskog priobalja Vojvodine „Forland“ iz Loka je ovogodišnju Novembarsku nagradu dobilo za promovisanje očuvanja životne sredine i negovanje tradicije seoske slave.

Na ovom osnovnom zadatku rade uspešno punih 13 godina. Sada okupljaju pedesetak članova koji su se angažovali na brojnim akcijama: uređenje poznate Stare ločke vodice, uklanjanje otpada duž regionalnog puta Novi Sad – Titel, a Društvo je obezbedilo sredstva za izradu klupa u parku, izrada stolova u lovačkom domu, izrada tezgi za seosku pijacu, uradili su pet setova klupa u školskom dvorištu, farbali ograde seoskih parkova… Jako su ponosni na obnavljanje drvoreda jablanova, po kojima je Lok oduvek bio poznat.

Zapaženi su projekti sa kojima su učestvovali na konkursu Ministarstva poljoprivrede. Projekat za izradu zelenog prelaza (ćuprije) na pašnjaku, a koji spada u tri najbolje ocenjena projekta u Srbiji. Taj prelaz za stoku na pustari sa izmuljavanjem i odnošenjem mulja po 10 metara od prelaza je urađen zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i ekologije u iznosu od 284 hiljade dinara, a koji je sufinansirala i lokalna samouprava sa 71 hiljada dinara. „Forland“ je 2015. godine „urgirao” da dođe do uređenja dela kanalske mreže u Ločkom ataru. Inicirali su i organizovali prvu Pečurkijadu u Loku, koja se tradicionalno održava 13 godina 2. avgusta. Takođe su i učesnici Lokalne akcione grupe opštine Titel za korišćenje IPARD fondova, ističe predstavnik Ekološkog društva „Forland”, Đorđe Vidić.

Novčani deo ovogodišnje Novembarske nagrade, obzirom da drugi put dobijaju ovo priznanje (prvi put 2007. godine), Skupština Društva je odlučila da uloži u opremanje ločkog zabavišta i da da primer ostalim da ne budu usko orijentisani već budu šireg pogleda i svestranijih aktivnosti u svom naselju, opštini…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *