Обележена годишњица смрти сликара Стојана Трумића

ТИТЕЛ: Двадесетдругог октобра 2017. године запослени у НБ „Стојан Трумић“ Тител и рођаци Стојана Трумића из Панчева, поводом тридесетчетврте годишњице од смрти овог нашег познатог сликара, положили су цвеће у породичној гробници Трумићевих на Тителском гробљу.

Стојан Трумић је рођен 29. јула 1912. у Тителу где је завршио и основну школу, затим гимназију у Панчеву, а Уметничку школу са академским одсеком у Београду. Био је члан групе Десеторо. Оснивач је школе сељака сликара у Ковачици. Издао је две мапе цртежа: Са њиве и пашњака (1946) и Салаши (1978). Излагао је у земљи и иностранству. Учествовао је у раду неколико ликовних колонија. Писао је ликовне критике и есеје.
Међу многим признањима добио је Вукову награду и Орден заслуга за народ са сребрним зрацима. Био је дописни члан Академије Леонардо да Винчи у Риму; Академије Италија; члан International Arts Guild у Монте Карлу и Галерије Mouffe у Паризу. Умро је 16. октобра 1983.
Данас Спомен галерија Стојана Трумића поседује 616 сликарових уметничких дела. Поред уметничких дела у Галерији се чувају уметников сликарски прибор и предмети за личну употребу, признања и сликарова лична библиотека.
Слике Стојана Трумића доступне су посетиоцима у простору Галерије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *