Održano veče posvećeno Isidoru Bajiću

Povodom 140 godina od rođenja kompozitora, pedagoga i izdavača, Isidora Bajića (1878-1915), u STŠ „Mileva Marić“ je upriličeno veče posvećeno njegovom životu i delu.

Prisutni su imali priliku da čuju veoma nadahnuto predavanje profesorice muzike u ovoj školi, Aleksandre Računice. Iznela je brojne informacije o Bajićevom životnom putu i stvaralaštvu, saradnji sa savremenicima poput Branislava Nušića. Nadahnuto je govorila o srednjoj muzičkoj školi koja nosi njegovo ime, i đaci ove škole su prepoznatljivi u muzičkim krugovima, pogotovo prilikom upisa na Akademiju. Njeno predavanje je bilo propraćeno audiovizuelnim primerima.

Gošća predavanja je bila, muzikolog i profesorica istorije muzike u Muzičkoj Školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, Danijela Kličković.

– Primarna delatnost Isidora Bajića nije bila kompozitor, nego pedagog, ali ne pedagog u četiri zida, u učionici sa đacima. Njegov stav prema muzičkom obrazovanju je bio da svako biće ima pravo na kvalitetno muzičko obrazovanje, jer muzika širi vidike i oplemenjuje svako biće. To je razlog zašto Bajić organizuje Svetosavske besede, osniva tamburaški orkestar, ali i gudački orkestar, to je razlog zašto Bajić radi sa horom, to je razlog zašto je svake nedelje na liturgiji sa đačkim horom u Sabornoj crkvi. Isidor Bajić komponuje ono što je potrebno društvu i onima, koji se muzikom bave, naglasila je Danijela Kličković, autor knjige „Isidor Bajić – izdavač, pedagog i melograf“, koju je izdala Asocijacija gitarista Vojvodine 2015. godine. To je veoma značajna studija koja se sveobuhvatno bavi Bajićevim radom, a autorka i dalje prikuplja građu pa se može očekivati još jedna knjiga posvećena ovom velikom kompozitoru, pedagogu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *