U Titelu obeležen Dan zaštite prirode

Povodom Dana zaštite prirode, u prostorijama UZP i KD „Titelski breg“, Zoran Pavlović, stručni saradnik na poslovima zaštite prirode, održao je zanimljivo predavanje o prirodnim vrednostima Rezervata, o zaštićenim područjima i pravilima ponašanja u njima.

Predavanju je prisustvovalo četrdesetak učenika nižih razreda Osnovne škole „Svetozar Miletić“ Titel. Učenicima su prezentovani najvažniji činioci flore i faune Rezervata i prikazani filmovi o strogo zaštićenim vrstama biljnog (gorocvet, iris, bademić, babaluška) i životinjskog (tekunica, divlja mačka, orao belorepan, pčelarica, lasta bregunica) sveta koji obitava na padinama Titelskog brega. Učenicima su podeljene prigodne brošure o Rezervatu.

titelski breg dan zastite prirode

Pavlović ističe da će Ustanova za zaštitu prirode i kulturnih dobara „Titelski breg“ nastaviti saradnju sa svim školama sa teritorije opštine, a u cilju podizanja svesti najmlađih o značaju očuvanja i zaštite prirode. Ovaj dan je i prilika ne samo da se ukaže samo na značaj očuvanja prirode, nego i na značaj održivog upravljanja zaštićenim područjima.

titelski breg dan zastite prirode

Dan zaštite prirode, 11. april, u Srbiji je ustanovljen 2009. godine sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja nacionalne prirodne baštine. Ovaj datum je odabran jer je 11. aprila 1949. godine Spomenik prirode „Velika i mala Ripaljka“, opština Sokobanja, dobio status zaštićenog prirodnog dobra.

Fotografije: Dejan Dečermić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *