Predavanje koje se dugo pamti – Podsećanje na gostovanje Vladete Jerotića u Titelu

BEOGRAD: Akademik Vladeta Jerotić, koji je preminuo u utorak u 95. godini, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. Veliki broj članova porodice, prijatelja i kolega oprostio se od velikog akademika. Podsećamo na gostovanje Vladete Jerotića u Titelu.

In memoriam

Vladeta Jerotić – Predavanje koje se dugo pamti

Vladeta Jerotić u kulturnom životu Srbije je institucija – čovek koji interdisciplinarno obrađuje teme, čije su brojne knjige pisane s ljubavlju i čitaju se isto tako, najavila je Jadranka Pešti, direktor STŠ „Mileva Marić“ u Titelu, Vladetu Jerotića, gosta tribine Religija i mladi, prilikom njegove posete srednjoj školi.

Jerotic govori titeljanima 2007

Doktor Jerotić, psihijatar, psihoterapeut, profesor na Bogoslovskom fakultetu pre početka izuzetnog dvočasovnog predavanja posetio je pravoslavnu crkvu. Kazao je da mu se crkva neobično dopala, posebno ikonostas koji je radio jedan katolik.

Religija biološki zaštićuje čoveka i ona mu pomaže u duševnom i fizičkom smislu. Svaki čovek je religiozan. Nikada nikoga ne treba potcenjivati, pa tako ni jednu religiju. Indija i Kina su stare države sa starim religijama. U okviru hrišćanske crkve bitan je razgovor. Islam se pojavio osam vekova posle Hrista jer su se hrišćani svađali. Danas u svetu ima 1,3 miliona muslimana, koji su takođe podeljeni, podsetio je Jerotić.

Religija i mladi je opšta tema, dosta bolna, jer je sve manje mladih. Nažalost, veliki broj je otišao i veliki broj želi da ode sa ovih prostora. A mi ovde na Balkanu smo jako nestrpljivi, što nije dobro. Odlaženje mladih od kuće je jako dobro za njih, a oni su danas sa roditeljima i do 30 – te godine, čak i više jer osamostaljivanje je praćeno ekonomskim faktorima. Jerotić je podsetio na reči Ljube Nenadovića, koji je govorio da su dve najteže stvari u životu upravljati državom i vaspitavati dete.

Jerotić je rekao da mladi na zapadu nisu zainteresovani za religiju, jer ih zanima samo sadašnjost. Poseban je problem što je čovek prestao da voli sebe i danas malo vredi zapovest ljubi bližnjeg svoga. Ispovedanje je značajna stvar, a 41% žena ispoveda pobačaje, a 48 % muškaraca prevare.

Po Jerotiću tipovi današnjih mladih srpskih ljudi prema religiji su:

1. konvertiti – bili ateisti – koji imaju puno pseudodoživljaja

2. tip pomodnog vernika – koji pod uticajem društva postaje vernik

3. radoznao, sumnjičav, pomalo mističan

4. nacionalni vernik

5. privatno religiozan

6. mistički tip vernika

7. ateisti

8. ravnodušan prema religiji.

Dušanka Buvač

29. jun 2007.

Izvor: Predavanje koje se dugo pamti – Magazin Ravnica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *