U Titelu održana tribina o ženama izbeglicama

TITEL: Dokumentarnim filmom „Moja priča“ počela je tribina o ženama izbeglicama danas, ali i onima koje su prošle kroz strahote izbegličkog puta devedesetih godina.
Autorka filma je Dobrila Marković, odrasla i živela u Titelu, aktivistkinja Novosadskoj humanitarnog centra. Govorila je i o iskustvima na terenu sa ženama izbeglicama, koje su u jako teškoj situaciji. Problemi jezik, kultura, konstantni strah.
Vesna Cvjetanović, profesorka, aktivistkinja, feministkinja se podsetila ličnih izbegličkih iskustva, ali pravila i poređenja kako je bilo 90-tih, a kako je danas ženama izbeglicama iz Sirije, Avganistana, Iraka, Irana…
Ivana Curko, okružna koordinatorka za izbeglice za južno bački okrug, je naglasila da je u jednom trenutku u Srbiji bilo 9000 izbeglica sa ugroženog područja, da je taj broj sada manji i za sve njih je obezbeđen smeštaj. Sada 450 mališana ide u školu, i jedan broj njih hoće da se integriše. Ona je ukazala i da opština Titel ne koristi mogućnosti koje Komesarijat nudi za rešavanje pogotovo stambenih problema izbeglica.
Organizatori tribine su Fondacija 021 i Novosadski Humanitarni centar. Moderator tribine je bio Zoran Strika, novinar.
Tribini je prisustvovao pored skromnog broja Titeljana, jedan broj Novosađana, ali niko od predstavnika opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *