Dan mađarske kuhinje u Titelu – ni vrućina nije problem

Upeklo sunce, znoj lije sa lica, a greje i vatra ispod kazana, ali gde je vrućine tu ima i `lađenja, pa problema nema. Svuda naokolo kotlići sa hranom, tezge sa slatkim i slanim kolačima, proizvodi domaće radinosti, korpe, suveniri… a u tome mnoštvu i zadovoljna lica članova Mađarskog kulturnog centra i Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tiski cvet“ – organizatora treće po redu manifestacije, „Dan mađarske kuhinje“.

Imamo 22 ekipe iz Vojvodine, Mađarske i Rumunije. Manifestaciju su snimale televizije iz Novog Sada i Šapca. Nastupali su folkloraši sa pesmama i igrama iz Mađarske, Rumunije i Vojvodine. Folkloraši iz Beloga Blata predstavili su i kulturno blago Slovaka. Imamo takmičenje za najbolje kuvanje, najbolju rakiju, najbolje pecivo, najmaštovitiji štand, najlepši ručni rad…To nam oduševljeno i gotovo u jednom dahu govore Irena Bičkei, članica Mađarskog kulturnog centra i Magda Latinkić, predsednica istog. Dok one referišu, dotle u jednom uglu gde ima malo hladovine, posetioce zabavlja mađarski muzički sastav iz Mužlje, a gosti pićem gase vatru sa neba i ispod kazana. O rezultatima te borbe pričaće se sve do novog susreta na sledećem Danu mađarske ili neke druge kuhinje, jer borba ima svoje čari, a pobednik je uvek neizvestan.

Mislimo da ni pobednici u onim ranije pobrojanim kategorijama nisu važniji od svih onih susreta koji nas čekaju sledećih godina, pa vam ovoga puta nudimo fotografije koje bar donekle daju sliku ovogodišnjeg Dana mađarske kuhinje na obali Tise u Titelu.

Tekst i foto: Stevo Diklić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *