Koncert za jubilej

Jedna od lepih stvari koje prate deset godina postojanja Društva srpsko- ruskog jedinstva Titel, desila se u utorak, 11. juna,kada je tridesetak članova i simpatizera Društva prisustvovalo veličanstvenom koncertu Kubanjskog kozačkog hora u velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

Koncert je organizovan povodom Dana Rusije, praznika koji se obeležava od 12. juna 1990. godine kada je održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Socijalističke Republike na kojem je doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije. Godinu dana kasnije, kada je na prvim svenarodnim izborima za predsednika izabran Boris Jeljcin, 12, jun je proglašen praznikom i neradnim danom, a zvanični naziv, Dan Rusije, dobio je 2002. godine.

Koncert Kubanjskog kozačkog hora,čiji je umetnički rukovodilac Viktor Zaharčenko, višestruki zaslužni umetnik Rusije, kraćim govorom i biranim rečima, najavio je ambasador Rusije, gospodin Aleksandar Čepurin. On je govorio o bliskosti i vezama srpskog i ruskog naroda i koncert najavio kao poklon ruskog naroda bratskom srpskom narodu.

U toku koncerta pokazalo se da Kubanjski kozački hor neguje i muziku iz drugih regiona. Brojna publika u velikoj dvorani Sava centra, ispratila je pesme velikim aplauzima i pozivima na bis, a neke pesme zajedno su pevali publika i umetnici. Na kraju je sledilo pesma „Tamo daleko“, koja je bila najprijatnije iznenađenje i najlepši poklon srpskoj publici.

Za članove Društva srpsko ruskog jedinstva Titel, ovo nije bio prvi i jedini susret sa ruskom muzikom i folklorom, pa tako mnogi članovi pamte nastup hora i orkestra Crnomorske flote u Sava Centru, 8.juna 2014. godine. Godine 2013. Društvo je organizovalo koncert Akademskog hora „Lučinuška“ iz Beograda čiji je horovođa bio Andrej Tarasjev, profesor univerziteta u penziji.

dan rusije drustvo srpsko-ruskog jedinstva titel

Društvo je u proteklih deset godina organizovalo brojne tribine na kojima su učestvovale mnoge poznate ličnosti, novinari, istoričari, pisci, političari… Još su sveža sećanja na posetu gospodina Aleksandra Konuzina, tadašnjeg ambasadora RF u Srbiji. Prošle godine Društvo je ugostilo visoku delegaciju Ambasade Rusije i Ruskog doma, a u ranijim godinama organizovalo je gostovanja i nastupe uglednika sa naših prostora, kao što su, dr Dragan Petrović, dvostruki doktor nauka, dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, prof. dr Predrag J. Marković, novinar Milovan Drecun… Posebno omiljen gost je bio Miroslav Lazanski, novinar, kolumnista, stručnjak za vojna pitanja i sad već izvesni ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji. On je tri puta bio gost Društva srpsko-ruskog jedinstva Titel i postao prijatelj istoga.

Priliku da se pokažu imali su i titelski slikari, pesnici, aforističari, igrači folklora, pevači… Članovi društva dali su značajan doprinos u obeležavanju događaja iz naše istorije, a jedan od svežijih primera je obeležavanje 100 godišnjice završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine (Bačke, Baranje i Srema) Srbiji. U tim aktivnostima istakli su se neki od članova Društva, a posebnu pohvalu zaslužuje Dragan Kolak koji je, kao autor, predstavio brošuru „Titel 1918-2018“ po svim mestima opštine Titel.

dan rusije drustvo srpsko-ruskog jedinstva titel

O planovima Društva u narednom periodu, razgovarali smo sa predsednikom Svetozarom Ikonovim. On smatra da je potrebno omasovljenje Društva jer interesovanje postoji među Titeljanima, ali i stanovnicima dugih mesta u opštini. U planu je privlačenje ruskih ansambala koji gostuju u drugim mestima Srbije, da što češće budu gosti u Titelu. Takođe je u planu da se na jesen, uz pomoć Ambasade Rusije i Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, dostojno obeleži 75-godišnjica oslobođenja Titela i drugih mesta u opštini Titel u Drugom svetskom ratu. Ikonov je takođe izrazio zahvalnost opštini za dodelu prostorija za rad Društva.

Sve u svemu, prisustvovanje koncertu Kubanjskog kozačkog hora je samo jedna prijatna epizoda koju je Društvo srpsko-ruskog jedinstva Titel priredilo svojim članovima i simpatizerima. Budućnost obećava još mnogo takvih trenutaka.

Tekst i foto: Stevo Diklić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *