Mere i preporuke za zaštitu od nastanka i širenja Korona virusa na teritoriji opštine Titel

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Titel je na vanrednoj sednici održanoj dana 18.03.2020. godine doneo sledeće zaključke:

 1. Naređuje se načelniku Opštinske uprave opštine Titel da organizuje rad zaposlenih u Opštinskoj upravi opštine Titel za vreme trajanja vanredne situacije na teritoriji opštine Titel.
 2. Naređuje se načelniku Opštinske uprave opštine Titel, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Titel da omoguće rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima, trudnicama, licima starijim od 60 godina, kao i ženama koje imaju decu do 12 godina starosti.
 3. Naređuje se načelniku Opštinske uprave opštine Titel da obezbedi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, sredstava za higijenu i da preko svojih službenika vrši redovno dezinfikovanje prostorija i objekata uprave, te da obezbedi postavljanje sunđera natopljenih dezinfekcionim sredstvima na svakom ulazu u zgradu Opštinske uprave.
 4. Naređuje se načelniku Opštinske uprave da u organizacionim jedinicama uprave u kojima zbog prirode posla dolazi veći broj ljudi, organizuje rad i ostvarivanje prava građana shodno preporukama Ministarstva zdravlja.
 5. Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti Opštinske uprave opštine Titel da redovno kontroliše sprovođenje preporuka, naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava i zaključaka Štaba za vanredne situacije posebno u delu rada ugostiteljskih objekata i da o tome obaveštava Štab za vanredne situacije opštine Titel.
 6. Naređuje se Odeljenju za urbanizam i građenje da organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se u svim stambenim zajednicama obezbedilo sprovođenje neophodnih mera na sprečavanju nastanka i širenja virusa.
 7. Zabranjuje se rad svim sportskim objektima u cilju sprečavanja nastanka i širenja virusa COVID-19.
 8. Zabranjuje se rad svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Titel, u vremenskom periodu posle 20,00 časova.
 9. Nalaže se svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Titel čiji je osnivač opština da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za higijenu i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Doma zdravlja. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
 10. Nalaže se svim direktorima javnih komunalnih preduzeća i ustanova na teritoriji opštine Titel da organizuju rad zaposlenih na neophodni minimum i da svim zaposlenima na rizičnim radnim mestima koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga obezbede zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.
 11. Nalaže se poverenicima i zamenicima poverenika civilne zaštite da prate stanje na terenu i da o potrebi dostavljanja lekova hroničnim bolesnicima i penzionerima obaveštavaju Štab za vanredne situacije na telefon kol centra broj: 021/2960-165 u periodu od 08:00 do 16:00 časova ili telefon 021/2960-186.
 12. Nalaže se Centru za socijalni rad opštine Titel da uspostavi komunikaciju sa svojim korisnicima i da u slučaju potrebe za dostavljanjem lekova hroničnim bolesnicima obaveštava Štab za vanredne situacije opštine Titel u periodu od 08:00 do 16:00 časova na telefon: 021/2960-165 ili telefon: 021/2960-186.
 13. Nalaže se Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta na teritoriji opštine Titel da pruži neophodnu pomoć Opštinskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica ugroženom stanovništvu.
 14. Preporučuje se republičkim ustanovama i institucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji opštine Titel da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
 15. Preporučuje se da Dom zdravlja Titel redovno prati epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Titel i da sve relevantne analize i informacije dostavlja Opštinskom štabu za vanredne situacije.
 16. Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije koje se odnose na sledeće:
  – često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa,
  – ukoliko imate 65 i više godina ne izlatite iz stana i kuće,- izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.
  – Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.

17. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Komandant opštinskog štaba za vanredne situacije
Dragan Božić

Izvor: opstinatitel.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *